The Wedge – Pigdons Road Multi Residential

Development Master Plan

Nineteen residences on individual titles
Residences a mix of two and three bedroom, attached and detached
High levels of general amenity balanced against appropriate density


Vehicular Access
  • Direct off Pigdons Road for 5 dwellings
  • Two cul-de-sacs reach 7 dwellings each
  • Cul-de-sacs used to reduce vehicular loading and the size of the roadway
  • 9 onsite visitor car parks, on street parking as available
  • Garage and tandem car park to all dwellings
  • Pedestrian movement and resident interaction is encouraged with a communal green space
  • Links the two cul-de-sacs
  • An area for residents to meet, socialize and recreate
  • Also an easement


Site Analysis
  • Outlook to east and south east
  • South-west breezes for summer cooling
  • Well shielded from the Ring Road due to level differences
  • Intermittent noise from the main Thornhill Road controlled with building envelope
  • Buildings work with slope to south-west – siting across contour


Sustainable Design Elements
  • Abundant natural lighting with northern exposure to all residences – 6 star+ designs throughout
  • North facing private open space
  • Orientation to cul-de-sac for optimal environmental and social benefit
  • Stormwater infiltration promoted through permeable surfaces


Building Form
  • Clusters of buildings are offset to allow the north winter sun to penetrate into the internal living spaces and private open space of each dwelling
  • Angulated roofs provide a sculptural aesthetic to the development when viewed from Pigdons Road and the overpass
  • Repetition and standardisation for construction ease and efficiency
  • 5 building plans (of which 2 are the primary type)
  • Visual uniformity created through the use of a singular design aesthetic and continuous rooflines
  • Off the shelf materials utilised in creative but adaptable ways


Privacy
  • Residences are offset to limit overlooking between lots
  • Main windows and outdoor living areas on opposing dwellings do not overlook
  • The floor on which the living spaces are located alternates between dwelling sets to improve privacy